Sriuba „Odė žirniams“

    0
    460

    Kodėl taip pavadinau sriubą? Todėl, kad dauguma esame nepelnytai pamiršę žirnius dėl labiausiai paplitusios priežasties – žirniai sukelia nemalonius virškinamojo trakto pojūčius (tokius kaip pilvo pūtimas ar raižymas). Tačiau žirniai yra sveikatos šaltinis, o ypač vegetarinėje mityboje, nes kaip puikus baltymų šaltinis gali lengvai pakeisti mėsą.
    Tai kaip gi reikia juos paruošti, kad išvengti, kaip sako mano tėtis „Muzikinės ligos“:
    – Labai svarbu yra žirnius (bei kitus ankštinius) prieš verdant išmirkyti kelias valandas arba per naktį. Taip mes keičiame jų savybę, t.y. iš sunkaus maisto paverčiame lengvesniu;
    – Taip pat labai svarbu juos gerai išvirti (todėl ankštinių nereikia sūdyti pačioje pradžioje);
    – Gaminant naudoti prieskonius.
    Šioje sriuboje naudojau juoduosius pipirus, kuminą, asafetidą, ciberžolę ir imbierą. Šie prieskoniai užkuria mūsų virškinimą (kaip sakoma ajurvedoje – virškinimo ugnį – Agnį). Esant geram virškinimui maistas bus tinkamas suvirškintas, bus įsisavintos visos medžiagos ir šis maistas nesukels jokių  nemalonių pokyčių.
    Kuminas, asafetida ne tik gerina virškinimą, bet ir neleidžia žarnyne kauptis dujoms.
    Juodieji pipirai palengviną patiekalą, gerina virškinimą bei padeda maistą įsisavinti.
    Aišku reikia paminėti, kad tokia sriuba tinka tik pietums.
    Valgykite žirnius į sveikatą!

    Atsispausdinti receptą
    Sriuba "Odė žirniams"
    Patiekalas Sriubos
    Servings
    asm.
    Ingredients
    Patiekalas Sriubos
    Servings
    asm.
    Ingredients
    Instructions
    1. Žirnius mirkome per naktį. Dedame į puodą, užpilame 1 litru vandens, užverdame, sumažiname ugnį ir verdame 1 val.
    2. Paruošiame prieskonius.
    3. Pomidorus supjaustome kubeliais.
    4. Špinatus supjaustome juostelėmis.
    5. Kai žirnių virimo laikas eis į pabaigą, keptuvėje ant vidutinės (pas mane tai 5 iš 9) įkaitiname aliejų arba ghį.
    6. Beriame kumino sėklas ir maišant kepame 30 sekundžių.
    7. Dedame imbierą ir kepame dar 30 sekundžių.
    8. Beriame asafetidą, ciberžolę ir maišant kepame 5 sekundes.
    9. Keptuvės turinį kartu su pomidorais ir kalendra dedame į puodą. Užverdame ir verdame 10 minučių.
    10. Į puodą dedame špinatus, pagardiname druska, pipirais ir verdame 5 minutes.
    11. Tiekiame šiltą.
    Recipe Notes
    1. Stiklinė - 250 ml.

    Facebook komentarai

    IŠREIKŠKITE SAVO NUOMONĘ

    Įrašykite savo komentarą
    Įrašykite savo vardą